מולוסקום
מולוסקום קונטגיוזום אבחון, תסמינים וטיפול
מולוסקום קונטגיוזום היא מחלת עור נגיפית (ויראלית) שגורמת ליבלות קטנות שגובהן כמה מילימטרים, הנובעים מהפצתו של נגיף בשם "ווירוס המולוסקום". המחלה אינה פוגעת בבריאות האדם, אך היא יכולה להיות מגרדת וליצור אי נוחות קוסמטית. במאמר זה, נתעסק במאפיינים של מולוסקום קונטגיוזום, בגורמים להתפשטותו, ובאפשרויות הטיפול.
מה זה?
מולוסקום קונטגיוזום נקרא גם "יבלת וירלית" ונגרם על ידי ווירוס משפחת הפפילומה. הנגיף הזה, הנקרא Molluscum contagiosum virus (MCV), נכנס לתאי העור וגורם לצמיחת גרעינים על פני העור. המחלה שכיחה בקרב ילדים מגיל שנה ועד גיל 11 שנים, אל יכולה להופיע גם בקרב מבוגרים.
מהם התסמינים של מולוסקום?
התפשטות הווירוס מתרחשת בעיקר דרך המגע הישיר. התחלה נפוצה של הופעת הנגיף היא דרך פצעים קטנים בעור, אשר נפתחים במהלך פעולות כמו גירוד. היבלות מכילות בתוכן את הנגיפים, בתחילה הן באות לידי ביטוי במספר קטן של יבלות ויכולות להגיע לעשרות רבות. מולוסקום יכול להופיע בכל חלק מהגוף, אך נפוץ ביותר באזורי הפנים, הידיים, והרגליים. ברוב המקרים היבלות גורמות לתחושת של גרד הגורם להתפתחות פצעים סביב ליבלות או לאקנה בעיקר אצל ילדים הסובלים מדלקת עור אטופית.
מומלץ להגיע לרופא עור לבדיקה לאחר הופעת התסמינים.
איך נדבקים במולוסקום?
הדבקה ברוב המקרים הוא במגע ישיר עור בעור. במים היא מדבקת יותר למשל באמבטיה. והיא יכולה להתבצע גם במגע עקיף דרך מגבת או שימוש באתם בגדים ואף משחק באותם צעצועים.
כמה זמן זה נמשך?
מולוסקום יכול להיות מספר חודשים עד מספר שנים, הוא עובר מעצמו ללא טיפול.
אבחון של מולוסקום
האבחון נעשה בעיקר על ידי הופעת היבלות, ואין צורך בבדיקות דימוי או ניסויים רבים. רופא עור לא יתקשה לזהות מולסקום באמצעות התבוננות ביבלות. ניתן לאבחן את המחלה גם באמצעות ביופסיה אבל לרוב אין צורך בכך.
טיפול
אף שמולוסקום קונטגיוזום אינו מסוכן לבריאות האדם, ישנם כמה אפשרויות לטיפול. ישנם תכשירים שונים שניתנים ללא מרשם. יש המטפלים באמצעות חלב תאנה אך הדבר אינו מומלץ מאחר שהוא עלול לגרום לגירוי העור ולדלקת חריפה בעור.
טיפול קונבנציונאלי ביבלות הוא באמצעות תכשירים שונים כגון ורומל ((Verrumal הניתנים עם מרשם רופא והוא טיפול חיצוני. וישנה אפשרות להסרה באופן כירורגי. יש למרוח פעמים ביום וחשוב שהתרופה לא תיגע בעור מסביב, נין למרוח סביב וזלין, כמו כן בין מריחה למריחה יש להסיר את שכבת התרופה. מידת היעילות היא לא גובהה ולעיתים אף יוצר גירוי מקומי של העור
הסרה של יבלות מולוקסום
הסרה של היבלות הוא באמצעות חנקן נוזלי (קריותרפיה), שנעשה בהתזה על היבלת. יש לקחת בחשבון שמדובר בטיפול כואב.
דרך נוספת להסרה הוא באמצעות הסרה כירורגית לרוב מצאים לילדים הסובלים מהופעה של עשרות יבלות באזור הפנים או באזורים רגישים בגוף. הטיפול נעשה באמצעות טשטוש קל או הרדמה מקומית ההסרה מתבצעת באמצעות קורט שהוא מכשיר חד דמוי כפית.
האם עלולים להיות סיבוכים?
אצל רוב המכריע היבלות ייעלמו מעצמן ללא סיבוכים כלשהם, לעיים נדירות עלול להתפתח אקזמה באזור היבלת ולגרום לזיהום משני שנגרם כתוצאה מהחיידקים. במקרים אלו יינתן טיפול אנטיביוטי.
חשוב לא לגרד את היבלות כדי לא לגרום לצלקות ולהופעת כתמי פיגמנטציה על העור במקום שבהן היו היבלות.
האם היבלות חוזרות?
נגיף המולוסקום אינו נשאר רדום בגוף אחרי ההחלמה. ברגע שהיבלות נעלמו מעצמן כל יבלות המולוסקום, נעלם מהגוף גם הנגיף המחולל אותן.
